Jutro robię placki ziemniaczane.Niezdrowe ale tanie i przyjemne w smaku. Ziemniaki obrać,zetrzeć na tartce z oczkami "gwiazdkowymi". Spróbować jakoś odlać zbierający się sok do szklanki ale nie wylewać go bo na spodzie zbierze się mączka ziemniaczana.Potem po odstaniu płyn z wierzchu zlewamy a gęstą białą maź z powrotem do tartej papki. Dodajemy utartą cebulkę,rozmieszane całe jajko,sól,pieprz i dodatkowo suchą mąkę ziemniaczaną z torebki/tak z łyżkę/.Jeśli nadal za rzadkie to jeszcze łyżkę normalnej mąki pszennej ale nie więcej. Mieszamy dokładnie i łyżką na gorący tłuszcz na patelni.Najlepszy jak dla mnie jest olej rzepakowy ale i na smalcu podobno można. Smażymy z obu stron na rumiano. Polewamy dobrą śmietaną,pyszne jest też z naturalnym kefirem,zsiadłym mlekiem,jogurtem. Jak ktoś ambitny i ma czas to może sos grzybowy albo mięsny zrobić. Smaczne,naprawdę.
|