Ewunia - 2012-08-30 19:44:26

Jutro robię placki ziemniaczane.Niezdrowe ale tanie i przyjemne w smaku.
Ziemniaki obrać,zetrzeć na tartce z oczkami "gwiazdkowymi". Spróbować jakoś odlać zbierający się sok do szklanki ale nie wylewać go bo na spodzie zbierze się mączka ziemniaczana.Potem po odstaniu płyn z wierzchu zlewamy  a gęstą białą maź z powrotem do tartej papki.
Dodajemy utartą cebulkę,rozmieszane całe jajko,sól,pieprz i  dodatkowo suchą mąkę ziemniaczaną z torebki/tak z łyżkę/.Jeśli nadal za rzadkie to jeszcze łyżkę normalnej mąki pszennej ale nie więcej.
Mieszamy dokładnie i łyżką na gorący tłuszcz na patelni.Najlepszy jak dla mnie jest olej rzepakowy ale i na smalcu podobno można.
Smażymy z obu stron na rumiano.
Polewamy dobrą śmietaną,pyszne jest też z naturalnym kefirem,zsiadłym mlekiem,jogurtem.
Jak ktoś ambitny i ma czas to może sos grzybowy albo mięsny zrobić.
Smaczne,naprawdę.

www.poke-swiat.pun.pl www.soz-slupsk.pun.pl www.sn.pun.pl www.mga.pun.pl www.nickcave.pun.pl